Tack för erat stöd, eran kampanj!
Tidigare tänkte jag bara på systemhjälp till flyktingar, jag ändrade mitt sätt att tänka och nu tror jag att gräsrotsarbete, att hjälpa ”person-till-person” är det viktigaste, dessa människor behöver direkt stöd. De behöver någon som ger en hjälpande hand, kramar dem och leder dem i ett främmande land. Låt oss försöka rädda flera liv tillsammans! Vi har köpt mat till flyktingar, och överskotten skickas till Röda Korset, eftersom de delar ut det centralt. Vi åker även till gränsen och  flyktingstödscentret i Chełm (20 km från gränsen och 65 km från Lublin). Jag hittar många studenter från afrikanska länder vid gränsen. De är vilse, de talar ofta varken ukrainska eller polska (översättarna är från dessa språk), så jag hjälpte till genom att översätta från engelska. Jag har lärt mig det ryska språket i många år, så jag kan också läsa kyrilliska och förklara för eleverna vilka ukrainska dokument de har fått i Ukraina (kyrilliska är som ett kinesiskt skrift för dem). Små, sömniga barn, bebisar i sina mödrars famn var extremt rörande, men jag blev också berörd av hur flyende människor bär på sina husdjur – hundar, katter, papegojor.
De människor jag redan hade tagit med åkte antingen vidare (till Warszawa) eller hittade lägenheter i Lublin. Vi tillbringade natten, matade dem och köpte polska SIM-kort till telefoner. De fick våra telefonnummer ifall de skulle behöva någon support i framtiden. Nu förbereder vi fler lägenheter. Jag förväntar mig att om kriget fortsätter under de närmaste veckorna kommer det att finnas många, många flyktingar. Så vi måste ha en reserv av boende för krigsflyktingar. De första känslorna kommer att avta, vanliga medborgares möjligheter tar slut och hjälpen kommer att behöva fortsätta. Det är därför jag ska bygga en reservbas för de flyktingar som kommer om en vecka eller senare. Jag ser framåt för att vara redo för handling även när sociala krafter avtar. Jag tror att vi kommer att lyckas tillsammans! Stanna med mig vänner!

Hälsningar / Krzysztof Bujko
SOS Foundation of Lublin Land, Polen